Antioxidanten to the rescue !


Joggen, dansen, zwemmen, mountainbike, yoga,… Gelijk welke sport je beoefent, jouw tempel van een lichaam zal je er keer op keer voor bedanken. Dat weet je wel wanneer je na jouw intens sportmoment die endorfines door jouw lichaam voelt razen. Maar weet je ook hoe antioxidanten een rol kunnen spelen in hoe je je voelt na het sporten en hoe snel je recupereert?

 

Wat zijn antioxidanten

Antioxidanten zijn een verzamelnaam voor alle stoffen die een anti-oxidatieve werking hebben. Dit wil zeggen dat ze de kracht hebben om vrije radicalen die in het lichaam circuleren en mogelijks schade kunnen aanrichten, te neutraliseren. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamines E en C en de stoffen die kleur geven aan onze groenten en fruit: flavonoïden.

 

Vrije radicalen en sport

Vrije radicalen kunnen onder andere ontstaan door roken, stress, en een ongezonde levensstijl. Interessant om te weten is dat ook sporten, en zeker duursporten, in een bepaalde mate vrije radicalen creëeren. Wanneer je sport, heeft jouw lichaam namelijk meer zuurstof nodig, wat op zijn beurt voor oxidatie en zo voor vrije radicalen zorgt. Hierdoor kan je soms last krijgen van ontstekingen of vermoeide spieren.

 

Antioxidanten to the rescue

Bij sporten is dat niks om je zorgen over te maken uiteraard! De nadelen wegen lang niet op tegen de voordelen van jouw zweterige activiteiten. En niet alleen maakt jouw lichaam van nature antioxidanten aan, je kan de stoffen ook uit de juiste voeding halen en zo het herstelproces ondersteunen en de effecten van het sporten vergroten.

 

Kleurrijke Smoothie Bowls

Onze algemene regel is: hoe kleurrijker en natuurlijker jouw voedingspatroon is, hoe meer antioxidanten je binnenkrijgt en hoe beter je jouw sportieve carrière een duwtje in de rug (of benen of schouders) geeft. Daarom worden gerechtjes met Açai in de hoofdrol ook steeds populairder bij professionele sporters.

Onze geliefde Açai bes heeft naast een hoeveelheid proteïne, één van de hoogste concentraties aan antioxidanten die je in fruit of groenten kan vinden. Top je jouw Açai bowl verder af met kleurrijk fruit, dan kan je er zeker van zijn dat je een prachtig boeket aan antioxidanten hebt ontvangen.

Probeer dus even een Açai bowl of smoothie na jouw volgende sportsessie… De hongerige atleet in jou zal je dankbaar zijn!

Een makkelijk receptje voor jouw ideale work-out shake, vind je hier.

Niets doen en vanaf de zijlijn toekijken? Oh no, we didn’t!