Creatief met Açai

Er zijn weinig dingen zo zalig om de dag mee te starten dan met een heerlijke Açai bowl! Deze frisse mix van bevroren Açai pulp met ander fruit is een voedzamer alternatief van het gekende “yoghurt met fruit” ontbijtje. Een Açai bowl doet iedereen (ja, zelfs de allerkleinsten!) met plezier uit bed springen. Maar een Açai bowl kan ook perfect als lichte lunch, hongerstillend tussendoortje of gezond dessert gegeten worden! Je merkt het al, elk moment van de dag is een goed moment om jouw portie Açai power binnen te lepelen! Maar wisten jullie dat Açai besjes perfect gebruikt kunnen worden in heel wat andere zoete én zoute gerechtjes? Wel, voor de onwetenden deze blog. Lees en laat je (ver)leiden door enkele wonderlijke Açai creaties !


Goede smaak is de vijand van creativiteit

Als we Pablo Picasso mogen geloven moeten we er zelfs niet aan beginnen. Want, hoe gezond Açai ook mag zijn, “healthy suffering (afzien om gezond te zijn) is écht niet aan ons besteed. Wij gaan voor lekker én gezond (en liefst ook nog duurzaam). Creatief om creatief te zijn is niet waar het ons in deze blog om gaat, wel om aan te tonen dat Açai, zoals eender welke andere bes for that matter, gebruikt kan worden in een heleboel fantastische gerechtjes. Je zou denken dat, omdat de besjes uitsluitend bevroren te verkrijgen zijn, de bereidingsmogelijkheden beperkter zijn maar dat is alles behalve waar! Wij, maar vooral de creatievelingen achter de gerechtjes in deze blog, hebben ons dan ook niet laten ontmoedigen en geven met deze sublieme receptjes Picasso lik op stuk! Let’s create, people!


Top Açai combo’s

Wanneer je naar de samenstelling en het voedingsprofiel van Açai kijkt, dan merk je al snel op dat dit geen gewoon besje is. Het begint al met de enorme pit die in deze bes verscholen zit, meer dan 90% van het volume van Açai bestaat uit de pit! Je kan dus al bedenken hoeveel duizenden besjes in een 100g zakje Açai pulp zitten en hoe het komt dat onze Açai pulp zo enorm voedzaam is. Neem dit samen met het feit dat Açai geen vruchtensuikers bevat en heel rijk is aan omega vetzuren, en de link met olijven, cacao, avocado, ..en andere gezonde toppers is snel gemaakt. De bijzondere smaak van Açai  matcht enorm goed met heel wat voor de hand liggende maar ook minder voor de hand liggende ingrediënten.

Het is ons in deze blog vooral om die tweede categorie te doen en willen jullie inspireren met enkele leuke combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat Açai besjes enorm goed samengaan met allerhande notenpasta’s? Ook speculaaskruiden(of speculoospasta), kaneel en zelfs gember klikken “tastebud wise” enorm goed met Açai! En voor wie echt all out wilt gaan, probeer eens een Açai gerechtje te combineren met een goed glas rode wijn. Je gaat versteld staan van hoe lekker deze twee genotsbronnen samengaan. Dit heeft voornamelijk te maken met de polyfenolen waar zowel Açai als wijn enorm rijk aan is.


Krakken in hun vak

Onder het motto “schoenmaker blijf bij jou leest” houden wij het bij wat leuke tips en laten we het echte werk over aan enkele krakken in hun vak. Creatieve geesten die er niet van weg deinzen om onorthodoxe smaakcombinaties te maken en tot hemelse gerechtjes te verheven. Wij stellen deze krakken in hun vak graag kort even voor. Hun receptjes vind je op onze recept pagina.


Açai Iced Tea

“Susnhine in a glass”; zo beschrijven wij dit heerlijk verfrissende doch über gezonde drankje. De immer enthousiaste krak in haar vak, Olivia van Fitfoodness, combineert creatief als ze is de smaak van groene thee met die van onze Açai besjes. Wist je trouwens dat beide ingrediënten bijzonder hoog zijn aan antioxidanten en dat honing een grote bron van ontstekingsremmende nutriënten. Gezonder dan dit kan je de zomer niet ingaan!

Vind het receptje hier terug.


Açaicrumble

Appelcrumble, perencrumble, crumble met rabarber (en een bolletje ijs, please :)) .. maar wat dachten jullie van Açai crumble?! Sounds like heaven to us! De ravissante krak in haar vak, Morgane van Humbly by Morgane, dacht er net zo over en ontwikkelde dit gezonde dessertje zonder geraffineerde suikers maar boordevol smaak!

Dit sublieme receptje kan je hier ontdekken!


Gevulde zoete aardappel met fluweelzachte Açai dressing en verse kruiden

Hier nogmaals het bewijs (en wat voor één!) dat onze Açai besjes perfect verwerkt kunnen worden in hartige gerechtjes. De combinatie zoete aardappel, Açai en kruiden is eentje die ons doet kirren van plezier. Josefien van Yosogreen, gespecialiseerd in raw food en kruidenleer, toon met dit creatieve gerechtje dat ze een echte krak in haar vak is. Wat een fantastisch gerechtje!

Vind alle ingrediënten hier en ga aan de slag!


Açai bowl cubes

Een Açai bowl in een hapklaar brokje of beter gezegd hapklaar blokje. How cool is that?! Het kon niet anders dan dat dit creatieve gerechtje uit het mooie koppie kwam van krak in haar vak, Barbara van Les Petites Pestes. Je hebt niet meer nodig dan de ingredienten voor een klassieke Açai bowl en een vierkante silicone vormpje (waar je normaal ijsblokjes mee maakt) om dit originele receptje te maken.  Maar het is juist in die simpelheid dat de creativiteit schuilt! En steek je er een houten stokje door, dan wordt het een Açai ijslolly!

Het hapklare receptje staat hier


Zomerse Açai terrine

De naam van dit gerechtje zegt alles! Deze prachtige terrine is zo mooi en licht dat je de zomer er bijna in kan zien! Annelies van Nectar Studio is even talentvol in recept creatie als dat ze is in food fotografie. Een echte krak in haar vak dus! Een terrine kan je in principe serveren als lichte lunch, tussendoortje of als dessertje (zie daar de gelijkenis met een Açai bowl) maar dat er Açai verwerkt in wordt maakt van deze versie een echt superfood én feelgood gerechtje!

Proef de zomer en zoek snel het receptje op!


Açai Chia Jam

Krak in haar vak achter dit receptje is de getalenteerde duizendpoot Anna Santens. Voor haar staat Açai  gelijk aan good energy! Met deze heerlijke Açai Chia Jam toont ze als de beste dat Açai perfect ook als broodbeleg gebruikt kan worden.  Dus, heb je een energie dipje tijdens de dag? No worries, Açai power is on it’s way!

Vind het heerlijke receptje hier.

 

Enorme dank aan de krakken in hun vak voor deze fantastische receptjes! We hopen dat deze heerlijke gerechtjes jullie inspireren en aanzetten om zelf creatief aan de slag te gaan met onze bijzondere besjes. We zouden het fantastisch vinden indien jullie jullie receptjes zouden delen met ons via social media of via mail naar margaux@theholyberry.com! En wie weet krijgen ze wel een plekje op onze recepten pagina (mét vermelding van de creator natuurlijk :)).

Interview met Sarah De Bie