Foodtips bij het sporten van Ien Vitse van Jumbo Visma


Ien Vitse een zelfstandig onderneemster en FoodCoach bij het Pro Cycling Team Jumbo Visma. Zowel voeding als sport zijn altijd twee passies van haar geweest. Na haar studies als diëtist heeft ze zich gespecialiseerd tot sportdiëtist en daarna ook nog een koksopleiding bijgevolgd. Korte daarna richtte ze Food For Athletes op. Sport en voeding waren overduidelijk haar passie en die passie en kennis wou ze zowel aan amateursporters als aan topsporters doorgeven. Sinds 2019 is ze 130 dagen per jaar op pad als ‘Performance Chef bij Jumbo Visma’, de ploeg van onder andere Wout Van Aert, onze nationale held.  Ze is verantwoordelijk voor het berekenen en bereiden van de voeding, en ze zit ook mee aan tafel om de voedingsstrategieën te bepalen. Sinds 2021 heb ik nog een tweede bedrijfje, ‘Sport Granola’.

Waarom is volgens jou voeding nu juist zo belangrijk bij het sporten?

Voeding is de brandstof voor het lichaam. Bekijk het zo; als je verkeerd getankt hebt met jouw wagen, dan loopt het gewoon niet zo lekker. Ons lichaam is gelukkig net wat slimmer dan een wagen en kan de foute brandstof ombouwen tot de goede, maar dat kost tijd, energie en zuurstof. Als je een rondje gaat joggen met vriend(inn)en en het draait vooral om de leuke babbel, doe dan vooral je ding en eet wat je graag eet! Maar, als je scherpe tijden wilt lopen of een bepaald doel voor ogen hebt, dan kan je maar beter juist gaan tanken. Je hoeft daarom niet alles tot op de gram te gaan afwegen zoals de renners van Team Jumbo Visma doen, maar een idee hebben hoe de basis van sportvoeding in elkaar zit maakt wel een heel groot verschil. Naast ‘tanken’ speelt voeding een enorm belangrijke rol in herstel.


Waar moet je op letten om optimale resultaten van jouw sportsessie te behalen?

Koolhydraten zijn key! Het zijn namelijk die koolhydraten die de brandstof zijn voor je spieren. Tegenwoordig is het moeilijk de bomen door het bos te zien met zoveel verschillende diëten en wordt er naar koolhydraten gekeken als de duivel. Maar, geloof mij, Wout (Van Aert) heeft nog nooit een rit gewonnen door koolhydraten te mijden.


Wat is dan best qua herstel?

In functie van je herstel heb je dan weer voornamelijk eiwitten nodig. Ook koolhydraten als je morgen alweer sport. Probeer vooral normaal te doen als het over voeding gaat. Extremen zijn nooit goed en ‘magic bullets’ bestaan niet. Begin bij de basis, zorg voor een gezond voedingspatroon. Dat betekent niet dat je nooit eens iets minder gezond mag eten hé.


Hoe vertaalt zich dat dan concreet in voedingsmiddelen voor en na het sporten?

Voor het sporten denk aan een banaan, 2 sneetjes peperkoek, wat (licht) bruin brood met honing, confituur of appel-perenstroop, een pannenkoek met bruine suiker of -als je daar eens zin in hebt- een handje wine gums. Ik geef niet alleen de ‘gezondste’ opties, maar het zijn allemaal bronnen van koolhydraten die je wel zullen helpen tijdens je training. Eiwitten en vetten laat je op dat moment liever links liggen. Eerst en vooral omdat het niet de ideale brandstof is, maar ook omdat vetten de vertering vertragen en eiwitten je enigszins moe maken. Maar zoals ik al zei ‘you do you’ en doe vooral je zin.

Na het sporten is het dan weer heel goed om eiwitten binnen te krijgen. Denk aan 200 gram magere kwark of skyr met wat fruit en eventueel granola. Eiwitten zijn een bouwstof en kunnen je helpen je spieren terug op te bouwen en goed te herstellen. Het zal er vooral voor zorgen dat je minder spierpijn hebt en morgen terug frisser bent om eventueel opnieuw te gaan sporten. 


Açai komt vaak op jouw eigen menu en deze van de prof atleten. Waarom past dit goed in jouw/hun eetpatroon?

Dit is een makkelijke vraag. Omdat ik het lekker vind en de atleten ook! Zeker op een rustdag is het een ideale manier om het volume van het ontbijt wat op te krikken zonder de calorieën heel hoog te doen uitkomen. Op rustdagen mogen ze veel minder eten dan op dagen dat ze 5 à 8 uur fietsen en dan is Açai de redding. Açai brengt zoveel voordelen met zich mee. Sinds ik Açai bowls geef als ontbijt op rustdagen hoor ik ze niet meer klagen over de portiegrootte en de vele antioxidanten helpt hen sneller herstellen op een rustdag. 


Kan je ons nog wat meer vertellen over Sports Granola?

In 2021 ontstond het idee om nog een tweede bedrijfje op te zetten, namelijk ‘Sports Granola’. Mijn granola voor sporters is nu enkele maanden op de markt en te koop in fietsspeciaalzaken en via mijn webshop. Voorlopig doe ik nog alles zelf, van bakken, verpakken, marketing,… Alleen het verzenden neemt mijn man over wanneer ik met de ploeg in het buitenland zit. Die Açai bowl combineren met wat Sports Granola is een perfecte combinatie.

Zin om het te testen?

Ien deelde met ons een overheerlijk recept van Açai met Granola!

Ontdek het hier.

Kortingscode van 15%  bij Sports Granola : ‘theholyberry15’
(Min. aankoop van 50 euro)

Interview met Stefanie Baert van FOODLOVE