Interview met Ellen Charlotte Marie. Een inspirerende healthy foodie en mama van 4

Hallo Ellen! Zou je jezelf even willen voorstellen alsjeblieft?

Ik ben Ellen Demeulemeester maar de meeste mensen kennen mij onder mijn Instagram naam “Ellen Charlotte Marie”. Dit zijn mijn 3 namen en aangezien Ellen Demeulemeester al bezet was toen ik mijn food blog begon, heb ik ervoor gekozen om deze te gebruiken. Niet per se een spannend verhaal maar zo is het gegaan (lacht). Ik houd mij vooral bezig met receptcreatie, fotografie, styling en met boeken schrijven.Ik ben nu bezig met een nieuw boek, iets helemaal anders dan mijn voorgaande boeken, maar waarover deze zal gaan hou ik graag nog even geheim (lacht).


We zijn heel erg benieuwd om te horen naar hoe het allemaal begonnen is.

 Mijn blogster avontuur begon een jaar of 8 geleden, toen ik een Instagram pagina opstartte met voornamelijk foto’s van mijn kindjes. Het was een periode waarin ik heel erg moe liep en ik wou hier kost wat kost iets aan gaan doen. Ik ging op zoek naar bronnen waaruit ik energie kon halen en kwam zo bij mijn voeding terecht. Beetje bij beetje ben ik zaken gaan veranderen in mijn voedingspatroon en ben ik meer plantaardig gaan eten en echt, ik voelde het effect meteen! Ik ben volop beginnen experimenteren en aangezien ik fotografe ben van opleiding, legde ik steeds vaker een gerechtje vast op beeld. En zo is de bal aan het rollen gegaan. We kunnen dus echt spreken van een uit de hand gelopen hobby.


Jouw prachtige foto’s en heerlijke gerechtjes motiveren mensen om lekker maar vooral ook gezond te koken. Wil je wat meer vertellen over jouw visie rond voeding?

In het begin wou ik vooral zo gezond mogelijk eten. Nadruk op onbewerkte voeding en het vermijden van “leeg” voedsel. Langzamerhand is dit overgegaan in plantaardig eten en nu eet ik volledig veganistisch. Via mijn foto’s en recepten wil ik aantonen dat zoveel mogelijk plantaardig eten alleen maar voordelen heeft, dit zowel voor hun eigen gezondheid als voor het welzijn van onze planeet. Want naast gezondheid zijn ook dierenwelzijn en de klimaatproblematiek steeds belangrijkere factoren geworden in mijn voedingskeuzes. Je kan bijna geen milieu activist zijn zonder ook vegan te zijn. Ik wil op een gezellige en leuke manier bewijzen dat plantaardig eten lekker is en vooral dat je niets hoeft te missen. En dit steeds zonder al te extreem te zijn of met de vinger te wijzen. Ik wil een bewustwording uitlokken bij het grotere publiek en hen laten nadenken over de impact van hun voedingskeuzes.


Je hebt naast jouw foodblog ook al een paar prachtige kookboeken uitgebracht. Het zijn één voor één pareltjes. Één ervan heet “One healthy family”. Daar leg je de nadruk op gezond eten voor heel het gezin. Wat was de drijfveer achter dit boek?

De grootste drijfveer om dit boek te schrijven was om receptjes te delen die zowel jong als oud(er) lekker vinden, telkens met plantaardige ingrediënten in de hoofdrol. Omdat ikzelf steeds meer plantaardig begon te eten, besefte ik als geen ander dat het echt niet evident is om voor elk gezinslid apart te moeten koken. De tweede reden was omdat ik in mijn omgeving opmerkte dat plantaardig eten vaak synoniem gesteld werd aan het moeten missen van gerechtjes die je lekker vindt. Dat is helemaal niet zo! Je kan bijvoorbeeld perfect witte “kaassaus” maken maar dan volledig plantaardig en ook puree kan je zo gemakkelijk veganistisch maken door in plaats van boter, olijfolie of plantaardige boter te gebruiken. Je kan er ook veel groenten in verwerken om zo nog extra vitamines binnen te krijgen. Dit zijn nu 2 veganistische gerechtjes maar op zich zijn ze heel doordeweeks. Je vervangt gewoon de dierlijke ingrediënten door een plantaardig alternatief, niet meer dan dat. In het begin is dit misschien een uitdaging maar als je dit stap per stap aanpakt, dan wordt het snel heel doenbaar. Je kan immers niet van dag 1 op dag 2 alles omgooien, zeker niet wanneer je kindjes hebt die mee aan tafel schuiven. Mensen begeleiden en inspireren om deze overgang gemakkelijk en leuk te maken, dat was het doel van dit boek.


Alsof dit alles nog niet genoeg was, heb je ook nog eens een app ontwikkeld genaamd  “Effortlessly healthy”. In deze app vind je heel wat heerlijke recepten terug, voor elk moment van de dag. Hoe ben je op het idee gekomen om een app te ontwikkelen?

Vele mensen weten dit niet maar eigenlijk was mijn app eerst, nog voor mijn boeken. Het idee voor een app kwam omdat mijn Instagram pagina aan het ontploffen was en ik vooral een groot internationaal publiek had, minder Belgisch. En omdat een boek uitbrengen in het Nederlands, terwijl veel minder mensen mij hier kenden, niet echt logisch leek kwam ik automatisch bij een app terecht. Een app kan je gemakkelijk in 2 talen aanmaken en je zit niet vast aan landsgrenzen of verzendkosten. Ik heb wel even getwijfeld want het was toch wel een grote investering maar achteraf gezien ben ik enorm blij dat ik deze stap heb gezet want nog steeds gebruiken heel wat mensen mijn app.


Waar zitten jouw volgers voornamelijk?

Vooral in de Verenigd Staten en Australië. In België ben ik wel aan het groeien maar het gaat wat trager. Misschien komt dit omdat ik altijd communiceer in het Engels en niet zo actief ben op Facebook, om bijvoorbeeld daar receptjes in het Nederlands te delen. Maar ik heb het moeilijk om mij te focussen op meerdere kanalen en te communiceren in meerdere talen. Vandaar dat ik het momenteel houd op Instagram en Engels (lacht).


Naast gezonde voeding lijkt ook sport een passie van jou te zijn. We zien steeds meer fimpjes verschijnen van jouw workouts. Wil je wat meer vertellen over jouw visie omtrent sport, wat je zelf graag doet en hoe je de combinatie voeding en sport ziet.

Ik begin naast gezonde receptjes inderdaad steeds meer mijn workouts te delen, dit omdat ik echt wil meegeven dat het ene onlosmakelijk verbonden is met het andere. Het is zo belangrijk voor lichaam en geest om te bewegen, hoe gezond ook je mag eten. Sport kan zo leuk zijn, het hoeft niet altijd zwaar afzien te zijn. Waarmee we nu in de richting komen van mijn nieuwe project.. Het zal gaan over de combinatie van beweging en voeding maar dit is echt het enige wat ik ga verklappen (lacht).


Geen probleem, we wachten in spanning af!

Nu we al wat meer weten over jouw professionele activiteiten en plannen hadden we het graag nog even gehad over de persoon achter de blogster.  Want die is minstens even belangrijk!

Wat betekent welzijn voor jou?

Voor mij betekent welzijn in eerste instantie om mij echt gezond te voelen en van bewust te zijn van waar mijn grenzen liggen en deze ook zetten. Je mag je hierbij niet gaan vergelijken met mensen rondom jou want iedereen heeft andere grenzen want het aankomt op gezondheid, veerkracht, noden en doelen. Het is gewoon belangrijk dat je weet waar die van jou liggen en dat je op tijd stop zegt. Hierdoor kan je de innerlijke rust bewaren en voldoende energie overhouden om die dingen te doen die je graag doet.  Daarenboven kunnen jouw grenzen ook verschuiven doorheen jouw leven, mee met de verschillende levensfasen. Zo ben ik bijvoorbeeld mama van 4 en zeker wanneer mijn kinderen jong waren, was het niet altijd gemakkelijk om grenzen te stellen. Maar ik besefte goed dat dit een fase was, een periode waarin je jezelf een beetje wegcijfert, en dat er later weer een andere periode zou aanbreken waarin ik mij terug wat meer kon focussen op mijzelf en  op de zaken die ik graag doe.


Corona heeft een grote impact op het leven van ons allemaal. Hoe beleef jij deze periode en zijn er zaken die je gaat meenemen na corona?

De impact van corona is inderdaad enorm groot. Ikzelf probeer er niet teveel bij stil te staan en duw het bewust van mij af. Zo mijd ik bijvoorbeeld het nieuws en focus mij vooral om mezelf en mijn gezin sterk te maken door veel naar buiten te gaan, gezond te eten en niet teveel stress toe te laten. Het is ook wel een periode geweest waarin ik ben beginnen nadenken over welke weg ik wil inslaan, professioneel dan, en over wat ik wil en zeker niet meer wil. Het is een grote uitdaging om dit te doen wanneer je fulltime kids rondom jou hebt maar ik tracht echt tijd vrij te maken voor deze denkoefening. Wat ik ook opmerk is dat ik beter dan vroeger besef wie ik echt mis en wie dus belangrijk is in mijn leven. Dit besef zal ervoor zorgen dat ik deze mensen na corona nog meer zal gaan opzoeken.


Heb je bepaalde rituelen, gewoontes, ..om het hoofd koel te houden? Ik denk dat vele mensen op zoek zijn naar concrete tips dus als je er zou hebben, please share.

 Ik ga elke dag gaan sporten. Vanavond ga ik bijvoorbeeld gaan zwemmen, morgen heb ik met een vriendin afgesproken om buiten te sporten. Sport is iets waar ik elke dag tijd voor vrijmaak maar wel steeds met veel afwisseling in wat ik doe van sport. Sport is mijn uitlaatklep en zou dit van iedereen kunnen zijn. Dus, zelfs al is het slechter weer, gewoon naar buiten gaan. Dat is mijn belangrijkste tip! Ik heb onlangs ook een meditatie app op mijn gsm gezet en ik mediteer nu elke dag. Ik doe dit meestal voor ik een bad of douche neem. Ik sluit mij dan heel even, het hoeft immers niet lang te duren, maar het werkt en ik voel er mij goed bij!


Je gebruikt regelmatig onze producten, waarvoor heel erg bedankt! Hoe komen ze meestal op jouw menu te staan?

Meestal verwerk ik jullie producten in een smoothie of voeg ik ze toe aan mijn proteïne shake. Ik drink dagelijks soortgelijke smoothies. Het is een enorm gemakkelijke manier om te variëren en om zo al mijn vitamines, vezels, vetten, .. binnen te krijgen. Ik geniet er telkens weer van! Zowel jullie Açai producten als jullie pitaya en passievrucht packs zet ik regelmatig op mijn menu. Ook bij mijn kindjes vallen smoothie bowls enorm in de smaak. Ik heb 2 verschrikkelijk moeilijke eters en zo kan ik ze toch allerlei soorten fruit en zelfs groenten laten eten, zoals  bijvoorbeeld spinazie, zonder dat ze het echt doorhebben (lacht). En in de zomer maak ik er alle dagen nice creams mee. Naast smoothies en bowls vind ik het ook enorm leuk om te experimenteren met julie producten. Zo heb ik onlangs een jelly van pitaya gemaakt, heel erg lekker en origineel, al zeg ik het zelf (lacht).


Enorm bedankt voor dit boeiende interview Ellen!

Ontdek de prachtige creaties van Ellen Charlotte Marie op haar Instagram pagina en haal al haar boeken in huis of download haar app Effortlessly Healthy om zo de stap naar een plantaardige keuken extra lekker en leuk te maken!

Ellen haar lievelingsreceptje met onze Açai vind je hier!

Wie sport, eet Açai :)