Interview met Lynn De Merlier over haar nieuw boek “Het immuniteitsplan”


Hi Lynn, bedankt voor dit interview! Wil je jezelf kort even voorstellen? 🙂

Ik ben Lynn De Merlier van “Goesting in Gezondheid”. Ik ben osteopaat en orthomoleculair voedingsdeskundige, met een praktijk in Lokeren. Van kindsbeen af ben ik gefascineerd door het menselijk lichaam en naast mijn praktijk zocht (en zoek ik) steed naar nieuwe uitdagingen. Ik lanceerde een eigen granola-merk “Lynn’s granola” en ben auteur van twee boeken. In 2018 kwam ‘Goesting in Gezondheid’ uit, een boek voor rustige darmen. En afgelopen week is mijn tweede boek ‘Het immuniteitsplan’ uitgekomen. Daarnaast was ik gedurende enkele jaren de vaste voedingsexperte van NINA magazine, maak ik vlogs voor Libelle Lekker en geef ik geregeld lezingen en presentaties voor bedrijven. En wie weet wat de toekomst nog brengt 😉

 

Binnen jouw aanpak staat de voornamelijk de link tussen de darmflora en de algemene gezondheidstoestand centraal. Vanwaar deze focus op de darmflora?

Als osteopaat en orthomoleculair therapeut bekijk ik de mens als één geheel. Ik kijk verder dan de symptomen, en ga op zoek naar de oorzaak. Vaak ligt de oorzaak van een resem klachten in de darmen. Een voorbeeld : Stress maakt onze darmwand meer doorlaatbaar. Als er chronische stress aanwezig is, dan zal de darmwand meer doorlaten dan goed voor je is. Dat is een voedingsbodem voor allergieën én een overactief immuunsysteem. Té eenzijdige (westerse) voeding is ook niet goed voor je darmwand. Daarom is variatie zo belangrijk. Een açaïbowl in de ochtend is dus een goed alternatief voor bevoordeeld een ontbijt met brood.

 

Je was één van de eersten die deze link onder de aandacht hebt gebracht. Hoe waren de reacties hierop want je was toch wel een pioneer op dat vlak?

Héél goed! Aan de dankbare reacties die ik kreeg (en nog steeds krijg) van de lezers van mijn boek ‘Goesting in Gezondheid’ kon ik afleiden dat ik heel wat mensen wijzer heb gemaakt en echt heb geholpen met mijn tips en adviezen. Het is vaak ook een onderwerp wat de mensen wat gênant vinden om over te praten. Ik maak dat allemaal bespreekbaar. In mijn praktijk is er geen schroom om te praten over windjes, je stoelgang of rommelingen in de buik. En geloof me, er zijn veel meer mensen die last hebben van hun darmen dan je denkt.

 

Hoe zou je jouw aanpak definiëren en wat maakt deze uniek in vergelijking met de vele andere, zogezegd professionele, visies en behandelingen?

Ik bekijk de mens als één geheel en ik ga op zoek naar de oorzaak van hun klachten. Daar maak ik het grootste verschil! Ik neem daar mijn tijd voor. Ik luister echt naar de mensen, breng hun kwalen in kaart en ga vervolgens aan op zoek naar de oorzaak. Ik stel een behandelplan op en we gaan aan de slag. Zo een behandelplan kan gaan van osteopatische behandelingen, aangevuld met voedingsadviezen, en/of levensstijladviezen. Want als ik manueel aan de darmen werk, maar er wordt geen aandacht besteed aan de voeding, dan is dat dweilen met de kraan open.

 

In jouw kersverse boek “Het immuniteitsplan” ga je nog een stapje verder en licht je toe hoe belangrijk immuniteit is voor de algemene gezondheid. Je werkt hiervoor aan de hand van 5 pijlers. Waarom deze 5 en wat is de visie hierachter?

Ik leg in mijn boek een sterke link tussen gezondheid, immuniteit en evolutie van de mens. Onze manier van leven is de voorbije eeuwen spectaculair gewijzigd. We trekken niet meer rond zoals vroeger en verzamelen alleen nog maar voeding in de supermarkt. Het tempo van alle evoluties ligt zo hoog dat onze genen deze nieuwe manier van leven niet meer kunnen bijbenen. Onze levensstijl matcht niet meer met ons lijf. En dat komt sterk tot uiting in vijf domeinen die ook de vijf onderdelen van dit boek vormen. Om het zo praktisch mogelijk te houden ontwikkelde ik het REMEET-model. De letters van REMEET staan voor de vijf domeinen die je kan aanpakken : Rhythm : over bioritme en slaap, Exercise : over lichaamsbeweging, Mindset : over de balans tussen inspanning en ontspanning, Extra Energy : over ontgifting en Taste : over voeding.

 

“Taste” (voeding) is één van de pijlers. Aangezien wij een voedingsmerk zijn, willen we graag horen wat er binnen deze pijler centraal staat.

In dat hoofdstuk gaat het over variatie, onbewerkte voeding en gezonde keuzes maken die goed zijn voor je lichaam en die je immuunsysteem helpen om optimaal te werken. Ik geloof niet in zwarte lijsten van voedingsmiddelen die je nooit mag eten. Net zoals ik niet geloof in crashdiëten en extreme voedingsadviezen. Als het over te mijden voeding gaat, dan gaat dat wat mij betreft over zowat alles wat onder de noemer ‘bewerkte voeding’ valt. Bewerkte voeding vol additieven zoals smaakmakers, kleurstoffen en bewaarmiddelen. Het grote probleem bij zulke voeding is dat het allemaal heel lekker wordt gemaakt. Maar zo krijgen we veel minder voedingsstoffen binnen zoals vezels en omega 3 vetzuren.  Als je voedingspatroon hoofdzakelijk uit  onbewerkte voeding bestaat, voldoende vezels bevat, niet te veel snelle suikers telt en heel gevarieerd is, dan ben je sowieso goed bezig 😉 Kies daarbij zoveel mogelijk voor biologische en verse producten. Leer ook regelmatig nieuwe voedingsmiddelen kenen. De Açai is hier ook een mooi voorbeeld van!

Açai is, zoals vele andere pure en onbewerkte natuurproducten, een ingrediënt dat je graag op jouw menu zet. Wat spreekt jou zo aan in het voedingsprofiel van deze bessen soort?

Naast het feit dat ze lekker zijn en veelzijdig in gebruik, bevatten ze heel veel vitamines, mineralen en spoorelementen. Het is dus de perfecte combinatie van lekker én gezond. Bijna te mooi om waar te zijn  Ze bevatten ook een hoge hoeveelheid omega 3, wat een essentieel vetzuur is en heel belangrijk is voor de werking van ons immuunsysteem.

 

Hoe eet jij jouw Açai het liefste en heb je een tip om op een gemakkelijke en snelle manier jouw portie Açai power naar binnen te krijgen?  

Ik eet minstens 3x per week een açai bowl als ontbijt. Dat is heel gemakkelijk te maken. Kokosyoghurt, açai, banaan en afgetopt met mijn eigen Totally Nuts granola. De “No mixer” smoothie bowl drops ga ik ook zeker proberen. Dat zal ook wel een topper zijn binnen ons gezin! Ik ben experimenteer ook graag. Van brownies met açai tot açai-ijsjes,…noem maar op. Het is een heel veelzijdig product.

 

Het fantastische boek van Lynn is nu te verkrijgen online en in de boekhandel.

A dream collaboration come true! Ontmoet Didi van het premium juice merk JusJus