Interview met Miriam Melchers van Plant AheadWie? Miriam Melchers, founder van Plant Ahead

Waar? Amsterdam

Voor onze derde interview blog hebben we ervoor gekozen om over de landsgrens heen te gaan, meer bepaald Amsterdam, naar het prachtige verhaal achter Plant Ahead. Omdat Açai idealiter uit mooie coconut bowls (én op een idyllisch strand) gegeten worden, komen we heel vaak in contact met merken die deze bowls aanbieden. Wij vinden het echter enorm belangrijk dat ze van duurzame oorsprong zijn en niet alleen een mooi gadget voor op Instagram. Kritisch gingen op zoek naar de meest duurzame doch prachtige coconut bowls en kwamen we terecht bij Miriam en haar onderneming Plant Ahead. Read & get inspired!

OVER PLANT AHEAD

Hallo Miriam, wil je jezelf kort even voorstellen?

Ik ben Miriam, en ik ben dagelijks bezig om de wereld een stukje duurzamer te maken. Ik geef lezingen over hoe je duurzaam kunt leven, verkoop duurzame producten en help, als partner bij The Footprint Challenge, bedrijven en hun medewerkers om hun voetafdruk te verkleinen. 

Ik ben al jaren met duurzaamheid bezig, ik heb oa voor Tesla gewerkt in California. In die tijd werd ik me bewust van mijn impact op onze planeet en besefte ik hoeveel verschil ieder individu kan maken, alleen al door plantaardig te gaan eten. Na drie jaar besloot ik terug te gaan naar Amsterdam om de droom van mijn eigen bedrijf werkelijkheid te maken en mijn inzichten met anderen te delen.Vanwaar het idee om Plant Ahead op te richten?

Vanuit mijn passie voor duurzaam en plantaardig leven. Ik wil vooral de positieve kant van plantaardig en duurzaam belichten. Het begon met de verkoop van duurzame producten waaronder coconut bowls. De bowls zijn gemaakt van kokosnootschillen, een restafval product van de kokos industrie, dat we een nieuw leven geven als prachtige bowl waar je elke dag van kunt genieten. Inmiddels hebben we onze collectie uitgebreid met producten zoals coconut candle holders en rietjes, organiseren we kookworkshops samen met een plantaardig chef en geef ik workshops over hoe je duurzaam kunt leven.

Plant Ahead heeft een dubbele betekenis. Enerzijds omdat ik een plantaardige toekomst voor me zie. Dat is, denk ik, de enige manier om überhaupt een toekomst voor mensen te garanderen. En anderzijds, om die plantaardige toekomst te realiseren, moeten we vooruit plannen en niet achter de feiten aan blijven lopen.


Je motiveert en inspireert de mensen om een eco- vriendelijke levensstijl” aan te nemen. Wat houdt zo een levensstijl in?

Een levensstijl waarin je jezelf ziet als onderdeel van het ecosysteem op aarde. Dat betekent dat je bewust consumeert en beslissingen neemt die niet alleen in je eigen belang zijn maar ook in het belang van de wereld om je heen. Het ultieme doel is om Eco-Positief te leven dat betekent dat je je voetafdruk minimaliseert en je handafdruk vergroot – dat is je positieve impact op de planeet. Dan doe je dus meer goed voor de aarde, dan dat je schade aanricht. Klinkt goed, he! (lacht)


Je hebt een prachtig gamma aan producten, gaande van coconut bowls tot kaarsen en rietjes. Wat maakt jouw producten zo speciaal? Wat is de rode draad doorheen jouw gamma?

Dank je wel (lacht). Al mijn producten zijn gemaakt van duurzame materialen. Ze worden met de hand bewerkt en voorzien van prachtige en unieke designs door ons lokale team in Vietnam. Je haalt letterlijk een stukje natuur in huis. Hiermee wil ik laten zien wat voor mooie dingen onze planeet te bieden heeft. Daarnaast werken wij op een eerlijke manier, met eerlijke prijzen voor iedereen in het proces; van onze boeren en ambachtslieden in Vietnam, tot ons Plant Ahead team in Nederland. Op die manier wil ik ook een nieuwe standaard zetten. Veel producten zijn veel te goedkoop. En als jij de prijs niet betaalt, dan is het iemand anders...


WELZIJN & OCHTENDRITUEEL

Wat betekent welzijn voor jou?

Voor mij betekent welzijn dat je je gezond en gelukkig voelt. Dat kan alleen als je niet alleen goed voor jezelf zorgt maar ook voor de wereld om je heen. Onze huidige levensstijl is vaak gericht op welvaart, economische groei en druk om te presteren. Maar het is allang gebleken dat geluk niet evenredig toeneemt met materiële zaken. Integendeel! Steeds meer mensen hebben last van stress, burn outs en psychische klachten. Ik denk dat de natuur de basis is voor menselijk welzijn. En doordat de natuur steeds meer uit balans raakt, raken mensen ook uit balans. We kunnen dit tegengaan door onze levensstijl aan te passen en onze voetafdruk te verkleinen. Ik kan nu weer zo genieten van de natuur! We leven op zo’n bijzondere planeet en als je daar meer aandacht voor hebt, ga je automatisch bewuste en betere beslissingen nemen.


Hoe heb jij deze corona crisis tot nu beleefd?

Ja wat een gekke tijd! In het begin was ik wel even in paniek, omdat ik het nieuws vanuit China en Italië op de voet volgde en zag dat het virus ook onze kant op kwam. Tegelijkertijd had ik heel sterk het gevoel dat dit niet zomaar gebeurde, dat Moeder Aarde een duidelijke boodschap voor ons heeft. De aarde is langzaam uitgeput aan het raken. Ik hoop dat deze crisis voor een blijvende verandering gaat zorgen. Een ding is zeker: we kunnen niet langer doorgaan met zoveel autorijden, vliegen, vlees eten etc. Voor mij heeft deze crisis ervoor gezorgd dat ik nog harder ben gaan werken aan mijn missie en daarnaast heeft het me ook wel veel rust gebracht. Ik ben meer na gaan denken over de dingen die echt belangrijk zijn en ga veel meer de natuur in. 

Heb je bepaalde rituelen, gewoontes, .. om het hoofd koel te houden in stresserende tijden?

Ik ben de laatste tijd veel bezig met persoonlijke ontwikkeling, omdat ik echt een workaholic ben en non-stop kan werken. Maar ik ben niet voor niets ondernemer geworden. Ik wil juist de controle over mijn eigen leven te houden en daarom wil ik meer rust te creëren en daar ook tijd voor inplannen. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om een ochtendritueel te hebben, af en toe even bewust adem te halen, een dansje te doen als ik ergens in vastloop of juist mindful een wandeling te maken.


Heb je een ochtendritueel en zo ja, hoe ziet die eruit?

Ja zeker! De afgelopen 10 jaar heb ik verschillende internationale banen gehad maar waar ik ook was, en hoe druk ik het ook had, ik had altijd een ochtendritueel om me klaar te maken voor een busy day.

Op dit moment start ik de dag met een glas water met citroensap en een koffie. Ondertussen kijk ik het nieuws. Vaak check ik stiekem al mijn e-mail maar liever niet! Dan gaat de muziek aan en doe ik een 30-min HIIT workout. Die streep ik direct van mij To Do list. Dan spring ik onder de douche, trek mijn working-from-home-outfit aan en met een healthy juice in mijn hand, open ik mijn laptop.

In het weekend maak ik altijd een breakfast bowl, zoals een Açai of andere smoothie bowl. Natuurlijk geserveerd in een coconut bowl (lacht). Met een koffie on the side. Heerlijk de combinatie van een sterke warme koffie met een zoete koude ontbijt bowl.


Wat is jouw lievelingsreceptje met Açai?

Açai Bowls zijn echt mijn favoriete bowls! Toen ik in de US woonde maakte ik elke dag een groene Açai Bowl en in het weekend ging ik altijd ergens een bowl halen. Daar zijn super veel smoothie en juicebars, met de beste Açai. In Nederland vind ik het nog lastig om echt goede Açai te vinden. Ik hoop dat Holy Berry snel naar Nederland komt!Mijn favoriete recept: Açai, banaan, spinazie, bimi broccoli, citroensap, een stukje gember en wat plantaardige melk. Blenden maar! En als topping homemade granola met peanut butter. LOVE IT!

 

Ontdek het volledige gamma via de webshop van Plant Ahead of ga aan de slag met Miriams heerlijke recepten (en nee hoor, het zijn niet allemaal Açai bowls :)).

Holy Berry’s Nieuwjaarsbrief!