Wie sport, eet Açai :)

Ben jij iemand met een sportieve levensstijl én een grote liefde voor (of zelfs verslaving aan) Açai? Dan is deze blog echt iets voor jou! We delen met jullie onze favoriete Açai workout gerechtjes die door hun samenstelling van eiwitten, koolhydraten en vetzuren het lichaam perfect bieden wat het nodig heeft voor of na een goede workout. Want ook al kunnen er weinig Açai gerechtjes een goede Açai bowl evenaren, toch is het leuk om soms eens af te wisselen. Soms, meestal niet… #Açaibowladdictspeaking

Wie sport, eet Açai  🙂

Ondertussen hebben de meesten onder jullie al (letterlijk) aan de lijve kunnen ondervinden hoe Açai helpt bij het sporten. Indien je dit nog niet zelf ervaren zou hebben, probeer dan maar eens een Açai bowl voor jouw workout.  Je zult verstelt staan van de energie boost die deze unieke besjes jou geven. En ook na een inspanning biedt Açai jouw lichaam van de nodige voegstoffen om goed te kunnen herstellen. Dit alles komt door de hoge concentratie aan voedingsstoffen waaronder eiwitten, 19 aminozurenantioxidanten én essentiële omega vetzuren die allemaal in deze besje verstopt zitten.

Hier onze 7 favoriete Açai sportreceptjes die jou nog harder zullen doen knallen tijdens jouw workouts!


1)  Chocolate Açai Bowl

Een gezond sportreceptje met chocolade.. Yeah right! Maar jawel hoor, het kan absoluut en dit receptje bewijst het. De reden heeft de maken met het bijzondere nutriënten profiel van cacao. Wist je dat cacao nog meer antioxidanten bevat dan Açai en dat juist deze antioxidanten zo belangrijk zijn wanneer je sport? Als je sport komen er namelijk vrije radicalen vrij, dit zijn stoffen die onze cellen schade aanrichten. Indien ze niet in al te grote hoeveelheden aangemaakt worden is dit op zich niets waar je je zorgen over hoeft te maken (blijven sporten dus!) maar het is wel belangrijk om die vrije radicalen zoveel mogelijk “onschadelijk” te maken via voeding die hoog is in antioxidanten. En laat nu juist twee van de grootste bronnen aan antioxidanten in de natuur Açai en cacao zijn. Het perfecte excuus om die chocolade (én Açai) verslaving te verantwoorden 🙂

Het receptje vind je hier.


2)  Açai Overnight Oats

Niets is leuker dan voor of na een goede workout een gezonde maaltijd klaar te hebben staan. Gewoon uit de frigo halen en met genot naar binnenlepelen. Wel, deze Açai Overnight Oats (= Havermout gerechtje met Açai dat je een nachtje in de frigo bewaart) is zo’n gezonde en lekkere workout maaltijd. Heel gemakkelijk te bereiden en vol voedingsstoffen om er alweer een knaller van een sportsessie van te maken. Naast Açai zijn ook havermout en honing echte superfoods.  Een lepeltje kwalitatieve honing bevat enorm veel belangrijke nutriënten (zoek maar eens op!) en havermout is een bron van gezonde vezels.

Dit super gemakkelijke en gezonde receptje vind je hier.


3)  Açai Boost Smoothie

Een smoothie om jouw workout mee te boosten. De naam van dit receptje says it all! Dit gerechtje bevat alles wat je nodig hebt om voluit te presteren én kan je daarenboven perfect meenemen in een shaker of thermofles op weg naar jouw sportlocatie. Aardbeiden, frambozen & Açai als toppers in rood fruit, aangevuld met extra proteïnes uit het (plantaardige) proteïne poeder en uit het hennep zaad. Want wist je dat naast gezonde vetten, hennepzaadjes rijk zijn aan proteïnes? En ze geven deze smoothie nog een extra leuke “bite” ook!

Vind hier het recept en get your boost!


4)  Açai-Blueberry Smoothie Bowl

Bij deze Açai bowl werken we eens niet met sap of melk maar met kokosyoghurt en kokoswater. Waarom zoveel kokos, horen we jullie denken. Wel, als je sport zweet je (meestal toch). Helemaal oké en doet oh zo deugd maar het is wel de bedoeling om dat verloren vocht zo snel mogelijk terug op te nemen. Kokoswater (zeker de verse variant) zit boordevol elektrolyten die het lichaam op een bijzonder intense manier hydrateren, wat het een ideale vloeistof maakt voor tijdens of na het sporten. En waarom die kokosyoghurt? Gewoon, omdat het lekker en voedzaam is 🙂

Vind het receptje voor deze Açai-Blueberry Smoothie Bowl hier.


5)  Açai Chia pudding

“The proof of the pudding is in the eating”, dat kan je bij dit receptje wel letterijk nemen. Gewoon proberen en je zal zien, deze pudding is heerlijk en oh zo voedzaam! De geleiconsistentie wordt bekomen doordat je de chiazaadjes een nachtje laat weken in de plantaardige melk. Dat chiazaadjes ook nog eens proteïnes bevatten maakt ze nog meer bijzonder. Ook de pinda’s in de pindakaas (pinda’s zijn overigens geen noten maar peulvruchten) zijn rijk aan proteïnes dus laat die spieren maar groeien!

Lees hier hoe je dit receptje maakt.


6) Post Work Açai Bowl

Açai en limoensap, are you kidding mee?! Neen hoor, deze keer niet. Het blijkt een hemelse combinatie te zijn, tenminste voor zij die graag wat “zing” in hun gerechtjes (en leven) hebben. Limoensap zit boordevol vitamine C die niet alleen enorm gezond is maar er ook nog eens voor zorgt dat de Açai bowl langer licht van kleur blijft. Daarnaast is banaan één van de grootste bronnen van kalium en vitamine B6 die het lichaam helpt om te recupereren na een intense sportsessie.

Ontdek hier zelf deze heerlijke combinatie.


7)  Açai Ontbijttaartjes met granolabodem

Vous voulez une tarte? Ah oui, pourquoi pas?! En inderdaad, waarom niet! In het leven moet je genieten en al zeker wanneer het gezond genieten is. Een taartje op basis van Açai met een bodem van granola, ideaal om mee te nemen om voor of na jouw sportuurtje binnen te smikkelen. We sommen de power foods snel even voor jou op:

  • Dadel: powerhouse van de natuur en ideaal om gerechtjes op een gezonde manier te zoeten
  • Havermout: bron van belangrijke vezels en trage koolhydraten
  • Açai: Waarom weet je ondertussen wel al zeker?
  • Bosbes: naast Açai ook heel rijk in antioxidanten
  • Kokosvet: Interessante vetsamenstelling met heel wat belangrijke nutriënten

Vind het receptje voor deze taartjes hier.

Creatief met Açai