Holy Berry en Go Forest slaan de handen in elkaar voor een groenere wereld



Om de zoveel tijd kom je in contact met een onderneming die je dermate triggert dat je er meer van wilt weten. Één met een missie en een visie die je zodanig aanspreken dat je er absoluut deel van wilt uitmaken. Wel, Go Forest is er zo één. Wij spraken onlangs met één van de 3 founders, Sarah Parent, en het was meteen duidelijk: 2021 zou het startschot inluiden van een samenwerking tussen Holy Berry en deze fantastische onderneming. Dat deze groeiende startup van Belgische makelij is, maakt de samenwerking zo mogelijks nog leuker.

Lees en laat je inspireren want verandering zit vaak in de kleine dingen, startende bij een bewustwording.


Wat algemene info

Go Forest is een ambitieuze onderneming met als missie om bedrijven over heel de wereld te engageren in de strijd tegen klimaatverandering, dit voornamelijk via natuurbehoud, herstel en herbebossing.

De focus ligt op het vergroten van de biodiversiteit door het planten van bomen daar dit één van de belangrijkste en eenvoudigste manieren is om de opwarming van het klimaat tegen te gaan. Want voor het eerst in de geschiedenis van deze planeet kan de klimaatverandering niet toegeschreven worden aan natuurlijke fenomenen maar aan de activiteit van de mens. Het zal dus ook de mens moeten zijn die het tij moet keren, en dit liever vandaag dan morgen.

We schrijven deze blog niet om de “bad news show” te brengen, zeker niet nu corona ons zeer zwaar op de proef stelt, maar het is wel binnen deze realiteit dat ondernemingen zoals Go Forest het verschil kunnen maken. Het is een positief verhaal, één van groeiende bossen, tewerkstelling en armoedebestrijding, van samenwerking en structurele oplossingen.


Modus operandi

Go Forest werkt aan de hand van 3 pijlers: Herbebossing, het actief voorkomen van bomenkap en een optimaal bodemherstel via regeneratieve landbouw. Deze 3 activiteiten passen ze toe in regio’s waar de impact van de activiteiten zo groot mogelijk is. Concreet wil dit zeggen dat er gezocht wordt naar gebieden waar de bomen het snelst kunnen groeien en ze dus het waardevolste zijn in het kader van de klimaatproblematiek. Als een boom sneller groeit kan deze immers ook sneller CO2 opnemen in hun stam, wortels in de bodem. Één van de factoren waar naar gekeken wordt bij de keuze van regio is bijvoorbeeld de luchtvochtigheidHet Amazonewoud is zo een interessante regio en laat deze nu net de thuisbasis zijn van onze besjes 🙂

Naast bovenstaande 3 pijlers is er nog een 4de aspect waar Go Forest terecht fier op is en dat is op de werkgelegenheid die er gecreeërd wordt doordat de bomen bijproducten met zich meebrengen zoals vruchten, medicatie of essentiële oliën. Doordat de lokale bevolking deze tegen mooie prijzen kan verkopen aan onder meer cosmeticabedrijven, wordt er actief aan armoedebestrijding gedaan en worden de bomen terzelfdertijd beschermd tegen houtkappraktijken.


Rol van bedrijven

Bedrijven hebben door hun schaalvoordeel een bijzondere kracht: De kracht van het voorbeeld. Goed of slecht, ze kunnen mensen binnen hun organisatie en daarbuiten aanzetten tot gedragswijziging. Wanneer een bedrijf zich schaart achter een goed doel, sijpelt dit doorheen zijn volledige netwerk en is de impact ervan groter dan puur de financiële steun van dat bedrijf. Het inspireert en motiveert immers ook andere bedrijven en daar is het Go Forest om te doen: Ze willen van zoveel mogelijk ondernemingen “Leaders for a greener world” maken door hen op een zeer laagdrempelige en transparante manier te tonen hoe ze dmv funding (geld) rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op de klimaarverandering (CO2 opname). Go Forest wordt hiervoor bijgestaan door CO2logic, een expert inzake klimaatimpact berekening, en is in volle ontwikkeling van een blockchain-app die ngo’s overal ter wereld kunnen gebruiken om de transparantie inzake hun activiteiten vergroten en hun impact nog beter te meten.


Neveneffect van corona

Over corona weinig goeds maar wat wel kan gezegd worden is dat deze crisis een bepaalde beweging op gang heeft gebracht. Meer dan ooit trokken de mensen de natuur in, op zoek naar rust, contact of een sportieve uitlaatklep. Ook bedrijven hebben deze switch opgemerkt en ondanks de krappe budgetten zetten ze steeds vaker in op duurzame activiteiten. Ze hebben immers een groot deel van hun eigen toekomst en deze van hun medewerkers in handen en beseffen ze dat elke bijdrage telt. Elke boom telt.


Onze eigen Holy Berries

Nu komen we aan de (voor ons persoonlijk dan) apotheose van deze blog. Indien alles goed gaat en corona ons niet nog langer in de greep houdt, dan zouden we dit jaar onze eigen Açai palmen door Go Forest laten planten! Als het aan ons ligt, dan wordt dit een samenwerking voor heel lange termijn en hopen we door te groeien, ook steeds meer bij te dragen aan de activiteiten van Go Forest. Onze Açai besjes zullen steeds van onze trouwe partners komen maar het idee dat er ergens in het Amazonewoud Holy Berry Açai palmen groeien die wij meehelpen planten hebben, voelt enorm goed aan. En we beloven jullie: Zodra onze eerst Açai palm geplant is,  sturen we als overmatig fiere ouders meer dan één fotootje de wijde wereld in!

 

Lees alles en meer over Go Forest op hun mooie website https://www.goforest.be/nl  

Heb je interesse om mee met ons een “leader for a greener world” te worden (dit kan reeds vanaf een heel kleine bijdrage), neem dan zeker contact op met de immer sympathieke en enthousiaste Sarah Parent via sarah@goforest.be

Interview met Ellen Charlotte Marie. Een inspirerende healthy foodie en mama van 4