Kickstart jouw dag met onze 3 nieuwe, feel good Açai bowl mixes


Hurray, hurray, daar zijn ze eindelijk! Bloed, zweet en af en toe een traantje (van Stephen) heeft dit project ons gekost maar we zijn enorm fier op het resultaat:  3 overheerlijke Açai bowl mixes waarmee je in minder dan 3 minuten jouw favoriete Açai gerechtje op tafel tovert. Waarom de ontwikkeling van dit gamma zo uitdagend was, vertellen we kort in deze blog.

De Açai besjes challenge

Açai, een fantastische bessen soort met een bijzonder voedingsprofiel. De besjes groeien in het wild in het Amazonewoud, wat mee verklaart waarom deze oerbes zo voedzaam is. Welke voedingsstoffen er precies in Açai zitten, hoeven we hier niet meer te herhalen. We hebben er immers al een hele pagina op onze website aan gewijd (over Açai)

Je kan eindeloos variëren met deze top besjes en ze zijn zodanig voedzaam dat honger voor uren wegblijft. MAAR … er is één aspect aan Açai dat een grote uitdaging met zich meebrengt: in nog geen dag na het plukken zijn de besjes bedorven.

Concreet betekent dit dat er geen minuut te verliezen valt tijdens het verwerkingsproces. Plukken, ontpitten en de Açai pulp invriezen of tot poeder vermalen. Het gaat zo snel dat zelfs menig Braziliaan (die de Açai palmen bij wijze van spreken in zijn achtertuin heeft staan)  nog nooit verse Açai heeft gegeten.

De Açai pack challenge

Als je deze blog aan het lezen bent, zal je misschien al gehoord, gezien of geproefd hebben van onze Açai pulp packs.

Dit zijn de Holy Berry originals, voor de Açai pioneers van het eerste uur. Ze komen in 2 varianten: 100g packs met pure Açai pulp en 100g packs met Açai pulp en wat guarana sap. De packs hebben de grootte van een gemiddelde gsm en als ze net uit de diepvries komen zijn ze zo hard dat je er een deur mee kan inslaan. Een Açai bowl maken met deze packs is niet moeilijk, je moet het gewoon in de vingers hebben. Een weldoordachte tip: Laat de packs een 5 à 10tal minuten ontdooien vooraleer je er mee aan de slag gaat. Vanaf het moment dat je de pulp kan breken in het pakje is het pakje “ready to mix” en gaat de bereiding heel erg vlot. Deze halfbevroren Açai pulp mix je dan met ander (vers of bevroren) fruit en wat sap of plantaardige yoghurt (/melk) tot een heerlijk fris en smeuïg geheel dat je afwerkt met granola en andere toppings.  Je kan zo een pakje ook laten smelten, dan wordt het eerder een Açai coulis, die je gemakkelijk kan mengen onder yoghurt, havermout, aan een smoothie kan toevoegen of… in één teug in jouw mond kan gieten (ja, er zijn mensen die dit echt doen). Deze 100g Açai pulp packs zijn te vinden in de meeste natuurwinkels (check onze verkooppunten) en zijn the real deal voor iedereen die in alle vrijheid hun Açai bowl willen opbouwen.

Onze challenge

Nu lijkt dit allemaal gemakkelijk en stressvrij maar uit de vele getuigenissen, vragen en “cries for help” blijkt dit toch niet altijd zo te zijn. Mensen, thuis of in de keuken van een horeca zaak, zijn soms zodanig enthousiast of gehaast bij het maken van een Açai bowl dat het mixen van de nog te bevroren Açai pulp soms voor wat problemen zorgt. Wel, beste (ongeduldige) Açai lovers, voor deze situatie wouden wij een oplossing vinden.

We namen het proces onder de loep en vroegen aan enkele Açai addicts in onze naaste omgeving welke spreekwoordelijke drempels zij ondervinden bij de bereiding van hun geliefkoosde Açai gerecht en dit was is top 4:

1. Of ze lieten de pulp niet voldoende ontdooien waardoor het mixen bemoeilijkt werd of ze lieten de pulp juist teveel ontdooien waardoor de granola die ze erop strooiden na 1 minuut naar de bodem van hun bowl gezonken was (lees: te vloeibaar).
2. Manieren om het zakje pulp open te knippen zijn legio maar ze hadden nog steeds niet de goede manier gevonden (resultaat: kleren én keuken vol met Açai)
3. Keuzestress of juist geen keuze:  Welk fruit doen we bij de Açai?
4. Time is money en zeker in de ochtend dus puntje 1 tem 3 zijn er 3 teveel.

Great success !
Met deze input sloegen we aan het experimenteren, proeven en over en weer mailen naar partners die ons hierbij konden helpen en ja hoor, het is ons gelukt! We ontwikkelden 3 Açai producten die zo gemakkelijk zijn in gebruik dat je jouw dag vol energie maar terwijl ook volledig zen tegemoet kan gaan.

De eerste drempel hebben we weggenomen door de Açai pulp haar besjes-achtige vorm terug te geven.  Deze Açai pulp bolletjes mixen zo vlot en zijn gemakkelijk te proportioneren.

De tweede drempel is zo mogelijks nog sneller van de kaart geveegd daar je nu de zakjes gewoon kan openknippen en uitgieten.

Voor de derde drempel zijn we niet over 1 nacht ijs gegaan. Het vraagstuk “Welk fruit past nu het beste bij Açai?” werd door meerdere mensen anders beantwoord, waardoor het uiteindelijke kiezen er niet gemakkelijker op werd. Wat we wel zeker wisten was dat – voor de 2 Açai bowl varianten met ander fruit – minstens 2 derden van het product uit Açai moest bestaan. Alleen zo krijg je de gezondheidsvoordelen van Açai binnen én wordt er een heerlijke sterke Açai smaak gegarandeerd.

En de vierde drempel werd mooi weggeveegd door het aanpakken van de eerste drie met als resultaat dat je heerlijke Açai bowls en smoothies kan maken voor heel het gezin in minder dan 5 minuten!

Wat jullie nu alleen nog hoeven te doen is te rennen naar één van onze Delhaize verkooppunten, kiezen uit onze 3 hemelse Açai bowl mixes en de ochtend vol gezonde energie te starten! 
Interview met Miriam Melchers van Plant Ahead