Meet the founders! Margaux & Stephen van Holy Berry


Voor onze Holy Berry interview reeks, mogen de tafels al eens gedraaid worden. We hebben het zo vaak druk met mails, afspraken of ontwikkelingen van nieuwe Açai producten, dat we geen tijd maken om ons goed en wel voor te stellen. Vandaar dat we aan onze interviewster van dienst gevraagd hebben om enkele ongefilterde vragen naar ons beider hoofden te slingeren. Dus hier is ie dan, rauw en puur, zoals dat ook hoort voor goede Açai, ons HB interview – Holy Berry edition.

 

Voorronde

  • Wie? Stephen en Margaux, founders van Holy Berry
  • Hometown? Gent
  • Favoriete reisbestemming? Portugal
  • Favoriete gerecht? Shakshuka
  • Ochtend of avond? Ochtend
  • Leukste sport? Zoveel mogelijk afwisseling

 

Hoi Margaux en Stephen! Voor de mensen die jullie niet (genoeg) kennen, kunnen jullie zich kort voorstellen? 

Uiteraard! Ik (Stephen) heb topsport gedaan en Margaux heeft psychologie gestudeerd in Gent. We zijn intussen al 14 jaar een koppel. Na onze trouw in 2015 zijn we samen naar Australië gereisd en vanaf daar is ons uitdagend avontuur in frozen superfoods gestart. Oooh! En twee jaar geleden hebben we ons prachtig dochtertje Asa gekregen. Een zo mogelijks nog uitdagender avontuur (lacht)!

 

Een psychologe en een topsporter… Dat lijkt op het eerste zicht weinig met superfoods te maken te hebben. Waarom hebben jullie Holy Berry opgericht?

Hmmm meer dan je op het eerste gezicht zou denken hoor. Onze reis naar Australië stond volledig in het teken van ons eerste business idee: een centrum waar voeding, psychologie en sport gecombineerd worden. Veel te vaak wordt elk element in isolatie bekeken, hoewel die drie onontkomelijk met elkaar verbonden zijn. In Australië hebben we intensieve opleidingen personal training en voeding gevolgd en het was daar dat we voor de eerste keer in contact kwamen met Açai. Ik herinner mij mijn eerste Açai bowl nog alsof het gisteren was. Enorm fris met een smaak die ik nog nooit eerder geproefd had. Instant addiction! Toen we terugkwamen van Australië hadden we een pand voor het centrum gevonden en wilden we kost wat het kost Açai kunnen serveren aan onze gasten… én aan onszelf (Margaux lacht). Alleen was er in België nergens goede Açai te vinden. Na een eerste moeilijke poging om een Australisch merk te verdelen, hebben we na 8 maanden keihard proberen een beslissing moeten nemen: Of we stoppen volledig met Açai of we starten zelf iets op, maar deze keer volgens onze criteria inzake kwaliteit, duurzaamheid en productontwikkeling. And the rest is history 🙂

 

Schitterend! Ik ben uiteraard benieuwd naar hoe jullie verhaal toen is verder gegaan…

We hadden al van in het begin een zeer goede klik met onze Braziliaanse partner, een geëngageerde en gepassioneerde dame die in het Amazonewoud woont en met wie we vandaag trouwens nog steeds samenwerken. Haar visie en drijfveer (maximale bescherming van het Amazonewoud) werkte enorm inspirerend en zo zijn we stap voor stap beginnen bouwen aan ons eigen Açai merkje. Van het ontwerp van de Açai doosjes tot het op zoek gaan naar de enkelingen die wisten dat Açai niet uitgesproken wordt als “Akai” noch dat het één of andere bloemsoort is... Kortom, we hebben ons de ziel uit het lijf gewerkt. Onze allereerste klant was Aula in Gent, een slagerij dan nog! Deze winkel kon op het eerste zicht niet verder van onze doelgroep liggen. Maar we hebben daar zodanig veel degustaties gegeven dat zelfs de meest conservatieve eter onze Açai wel een kans moest geven. De toenmalige eigenaar van de winkel is uiteindelijk zelf een superfan geworden. Hij dronk alle dagen een zakje ontdooide Açai in één teug op, gewoon puur uit het zakje! Geweldig toch! Op ons allereerste event hebben we 2 (twee!!) Açai bowls verkocht, waarvan één aan mijn schoonmama... We hebben zoveel “nee’s” gekregen, maar we zijn wel blijven doorzetten. Waarschijnlijk kwam het echte kantelpunt door onze aanwezigheid op Tomorrowland. Dat gaf enorm veel credibiliteit naar horecazaken toe, die het vanaf dan aandurfden om eens een gerechtje met Açai op hun menukaart te zetten.

 

Vijf jaar geleden had niemand nog van Açai bowls gehoord – uitgezonderd een paar gepassioneerde reizigers – hoe kijken Belgen nu tegen smoothie en Açai bowls aan? 

Wij voelen dat we een steentje hebben bijgedragen aan het succes van zo’n bowls. Op een bepaald moment deden we elke zaterdag degustaties in supermarkten. In het begin overtuig je mensen met mondjesmaat, en na verloop van tijd creëer je echte fans. Tijdens de lockdown enkele maanden geleden is het ontploft op social media. Mensen die ons spontaan tonen hoe ze hun smoothie bowls het liefste eten, er is voor ons niets hartverwarmender dan dat! We hebben tot nu niet één keer moeten betalen voor een post met influencers. Dat zijn mensen die gewoon oprecht fan zijn. Açai is een product dat zich daar wel toe leent. Dat staat goed op de foto, is super gezond én nog eens super lekker ook. Hoe kan je daar nu niet van houden. Wij staan zelf nog alle dagen op met goesting in Açai.

Wat ook enorm helpt, is dat mensen meer en verder reizen. Bali is een populaire bestemming en daar serveren ze overal smoothie bowls. Of Brazilië, waar Açai een onderdeel is van de food cultuur. Maar voor ons part mag het nog meer mainstream worden. Ze mogen in Hollywood bijvoorbeeld gerust wat meer Açai bowls in series laten verschijnen (lachend).

 

Gesproken over series! Het is voor sommige koppels al zwoegen om te kiezen wat je gaat kijken ‘s avonds, hoe is het om samen een bedrijf te runnen?

We zouden niet weten hoe het anders kan! Het alleen doen is veel te veel werk (Stephen lacht). Je hebt als koppel veel meer respect voor elkaars professionele leven, omdat je van elkaar weet waar de ander mee bezig is. Je hebt ook iets meer vrijheid en kan je agenda flexibel invullen (wat welgekomen is wanneer je een dochtertje van 2 jaar hebt). Het nadeel is dan weer dat er weinig zekerheid is en je dezelfde risico’s neemt. We zijn gelukkig ook heel complementair. Margaux is sterk in “front of house” en communicatie. Ik ben dan weer  beter in de praktische taken zoals de productontwikkeling, de supply chain, import… Als je daarnaast een team kan opbouwen met super professionele en geëngageerde mensen zoals onze CFO Philippe en sinds januari onze sales kracht Stefanie, dan heb je een goede formule beet.

 

Jullie klinken als een perfecte combo. Hoe zorgen jullie voor zichzelf -en zeker nu-? Hebben jullie bepaalde wellness ritueeltjes?

We halen ontspanning uit de combinatie familie, vrienden, reizen, sporten, ..

Onze grootste wellness factor is echter, hoe cliché het ook moge zijn, ons dochtertje Asa. Het opvoeden en zorgen voor vergen absoluut een grote inspanning en het is soms zeer intens, maar je haalt er gewoon zoveel uit. Het is onze grootste bron van geluk. We proberen er ook op te letten dat we in het weekend niet teveel plannen zodat we veel kunnen samenzijn. Dus qua sociale “verplichtingen” houden we het in het weekend meestal kalm.

 

Wat is de ultieme droom voor Holy Berry? 

Ons allereerste doel was om het diepvries rayon te verhippen, die nu vaak vol erwten en kroketten ligt. Onze slogan was in het begin “We’re here to spice up the health scene”. Intussen is dit geen droom meer, maar hebben we het gevoel dat we dit ook echt aan het doen zijn.

Wat we nu vooral dromen is dat we kunnen blijven groeien zonder dat we aan kwaliteit of duurzaamheid moeten inboeten. We merken dat er al eens een prijsdruk wordt opgelegd als je wilt groeien, maar dat gaat al te vaak ten koste van duurzaamheid en kwaliteit. We gaan nooit het goedkoopste merk zijn, maar we willen dat ook niet zijn. Wij willen de beste kwaliteit aanbieden én terwijl onze partners in het Amazonewoud niet onder druk zetten. Want uiteindelijk lijden de boeren daaronder, met alle gevolgen van dien voor het woud.

We hopen natuurlijk ook in het buitenland te kunnen groeien. België is klein en zo kritisch, dus als het hier al lukt, dan vermoeden we dat Holy Berry ook in het buitenland een succes zou kunnen worden (lacht).

 

Hoe ziet jullie eetpatroon eruit? 

Wij proberen zoveel mogelijk plantaardig te eten, zoveel mogelijk kleur in ons eten te brengen. Toegeven, we zijn niet heiliger dan de paus. Als we uit huis gaan eten, eten we af en toe wel eens een stukje vlees (Margaux houdt het bij kip en vis).

Met Holy Berry willen we mensen vooral inspireren en in de, voor ons, juiste richting laten bewegen. We willen ze aanmoedigen om vaker plantaardige opties te kiezen. Zo zeggen we bijvoorbeeld altijd om onze bowls met plantaardige yoghurt of melk te maken. Zo proberen ze eens wat anders en waarschijnlijk vinden ze het nog lekker ook.

 

Mooiste Holy Berry herinnering?

Stephen: Eén van de momenten die ik me nog glashelder herinner is toen we stonden te degusteren in een Bio-Planet, niet in Gent ofzo maar een filiaal echt ver van hier. In de verte zag ik een koppel vanaf de ingang in een rechte lijn naar de diepvries rayon lopen en vier doosjes van onze Açai in één keer meenemen. Ze hadden mij niet eens zien staan! Dat was zo’n overweldigend gevoel. Dat mensen speciaal op stap gaan om een merk te kopen dat je zelf hebt gecreëerd.

 Margaux: Tomorrowland was ook één van de toppers. Dat was echt totaal niet winstgevend voor ons maar we hebben ons daar gewoon kapot geamuseerd. Met al die Brazilianen die – op een gegeven moment ontdekten dat er een Açai stand op het terrein stond en in hordes super enthousiast hun porties kwamen halen.

Stephen: En misschien nog eentje! Sandra Bekkari die in het midden van haar kookprogramma één van onze Açai doosjes uit de diepvries haalt en er een gerechtje mee bereidt. Wij wisten helemaal van niets maar waren zo fier en dankbaar!

 

Wat is jullie lievelings Holy Berry product? En jullie lievelings manier om het klaar te maken?

Stephen: Açai met guarana (ik neem 2 pakjes), die ik mix met een half vers banaantje, een scheutje plantaardige melk en een lepel pindakaas. Mijn dagelijks ontbijt sinds 3 jaar! Soms doe ik er een beetje plantaardige yoghurt bij, als ik in de mood ben voor “creamy”. Dat met een koffietje ernaast is gewoon de beste combo ter wereld.

Margaux: Ik eet het super graag ‘s morgens of ‘s middags maar dan met de textuur van een ijsje. Ik mix 2 Açai pakjes met 1 zakje van onze Pink Tropical Smoothie Bowl, wat diepgevroren frambozen en een vijftal eetlepels plantaardige yoghurt. Dat lichte zure is volledig mijn ding.

 

Wat is de grootste misvatting rond de producten van Holy Berry? 

Oh, ik kan wel meer dan één misvatting bedenken! De eerste is kostprijs: Veel mensen denken dat Açai thuis bereiden enorm veel geld kost. 1 pakje van 100g wild geplukte, bio Açai kost gemiddeld in de winkel 2,2 euro. Dit is vaak goedkoper dan bio blauwe besjes van bij ons. Als je dat bijvoorbeeld heel simpel met havermout en plantaardige melk mengt dan valt de kostprijs echt wel mee. Plus, als je Açai als ontbijt eet, dan ben je voor een tijd gevuld, laat je snacks liggen, en wordt het ook weer goedkoper. Deels hierom hebben we ervoor gekozen om de pakjes apart te verpakken. Zo is de drempel verlaagd en zie je de echte kostprijs gemakkelijker. Het is ook beter voor de natuur, nu die doosjes niet meer nodig zijn.

Een tweede misvatting is dat Açai enkel bij het ontbijt gegeten kan worden, daar de besjes eigenlijk op gelijk welk moment op de dag gegeten kunnen worden. In smoothies, bij yoghurt of in een workout shake bijvoorbeeld. Wij maken heel vaak een Açai bowl als dessert klaar, als een soort ijsje. Met wat chocolade schilfers on top. Héérlijk.

Een derde en laatste grote misvatting is dat je helemaal geen zotte blender nodig hebt om smoothie bowls te bereiden. Wij maken het dagelijks met een simpele staafmixer en dat werkt prima. Je moet het gerechtje gewoon enkele keren bereiden (mét schort best) om het goed in de vingers te krijgen. Voeg ook genoeg yoghurt toe om het mixen wat te vergemakkelijken én vooral, laat het pakje even ontdooien (je moet de pulp wat kunnen breken) vooraleer je aan het mixen slaat.


Check zeker onze demo filmpjes, om onnodig knoeiwerk en tijdverlies te vermijden 🙂 Video’s

 

– Olivia B.

Onze vijf tips voor een sterke mentale en fysieke immuniteit!